Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina Denis Derk

ISBN:

Published:

Hardcover

188 pages


Description

Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina  by  Denis Derk

Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina by Denis Derk
| Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 188 pages | ISBN: | 8.44 Mb

Za svoju knjigu Posljednja volja Vesne Parun zagrebački novinar i publicist Denis Derk kaže da je nastala „iz dva rukavca“. Prvi je proizašao iz želje velike pjesnikinje da s njim kao urednikom objavi antologiju nesretnih hrvatskih književnihMoreZa svoju knjigu Posljednja volja Vesne Parun zagrebački novinar i publicist Denis Derk kaže da je nastala „iz dva rukavca“.

Prvi je proizašao iz želje velike pjesnikinje da s njim kao urednikom objavi antologiju nesretnih hrvatskih književnih sudbina (nakanu je onemogućila njezina smrt)- drugi je potaknut njegovom potrebom da „skicira“ posljednjih dvadesetak godina života i umjetničkog djelovanja Vesne Parun – vrijeme kad je stekla veliko povjerenje u mladog novinara i kad joj je on pomagao u mnogim praktičnim poslovima.Okupio je oko tih dviju jezgri raznorodnu građu: intervjue (objavljene i neobjavljene), opsežan materijal snimljen na diktafon, Vesnina rukom pisana zapažanja o starim hrvatskim piscima, ali i o sebi i svojim suvremenicima, dokumente o njezinu odnosu prema različitim kulturnim i društvenim institucijama, o mučnim bolesničkim danima potkraj života, zatim vlastite tekstove o njezinim putovanjima, predstavljanjima knjiga, novim izdanjima i pretiscima starijih djela.Tako je na jednome mjestu publicirao vrijednu građu koja će biti zanimljiva ne samo budućim istraživačima života i stvaralaštva Vesne Parun nego i širokom krugu čitatelja.

Posebna je vrijednost ove knjige što to gradivo javnosti čini dostupnim već sada, za razliku od arhiviranoga materijala.Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je u ožujku ove (2012) godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu- a još prije toga (1996−2000) Hrvatski državni arhiv otkupio je gradivo iz njezine ostavštine koje je ispunilo gotovo pedeset arhivskih kutija.

No tu građu moći će koristiti samo znanstvenici, i to prema dosta restriktivnim zakonskim odredbama.Zahvaljujući Derkovu izoštrenu novinarskom nervu i vrsnu publicističkom stilu koji poštuje činjenice ali ih nikad ne ostavlja suhoparnima, pred čitateljima se pojedini detalji života i rada Vesne Parun u razdoblju od 1991. do njezine smrti 2010. godine otkrivaju znatno prije nego da smo morali čekati otvaranje arhiva.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina":


profoundhistory.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us